Perustietoa sukuseurasta

Kauppisten sukuseura ry on perustettu vuonna 1955 Helsingissä.  Sukukokous ja sukutapaaminen pidetään kolmen vuoden välein. Kauppisten sukuun kuuluu kaikkiaan noin 8000 henkilöä, joista noin 300 asuu nykyisin ulkomailla.  Sukuseuran jäsenmäärä on noin 430 maksavaa jäsentä. Jäsenmaksu on perhekohtainen, joten sukuseuran koko henkilömäärä on hieman yli tuhat. Jäsenmaksu on 20 €/vuosi/perhe.

Sukuseuran tarkoitus:

• Vaalia suvun perinteitä.
  • Edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta suvun jäsenten keskuudessa.
  • Toimia suvun henkisen ja aineellisen kulttuurin yhdyssiteenä.

Jäseneksi voi liittyä:

• Jokainen Kauppisten sukuun kuuluva ja hänen aviopuolisonsa.
  • Jos isovanhemmista isän tai äidin puolelta on jossakin vaiheessa ollut Kauppinen-nimisiä, olet tervetullut jäseksi.
  • Uusien v. 2007 hyväksyttyjen sääntöjen mukaan jäseneksi voidaan hyväksyä myös muu sellainen henkilö, joka on kiinnostunut sukuseuratoiminnasta.
  • Sukuseuran jäsenet hyväksyy hallitus.

Suvun varhaisin asuinpaikka on pystytty paikantamaan Joroisten ja Pieksänmaan rajalla olevaan Vanhaanmäkeen (1400-luku). Siitä levittäytyi vahva Kauppis-haara Hankasalmelle ja siitä myös eteenpäin Viitasaarelle. Toinen vahva haara kulki Leppävirran kautta Ylä-Savoon. Kantapaikka siellä oli ja on Kauppilanmäki Vieremällä.

Sukuseuran puheenjohtaja eli suvun vanhin on Margit Väisänen-Vänskä. Hän on Hankasalmen haaran Kauppisia äitinsä puolelta. Sukututkijana on toiminut Jarmo Ahlstrand. Hän on tehnyt tehnyt parinkymmenen vuoden aikana useita merkittäviä ja laadukkaita Kauppisten sukuun liittyviä tutkimuksia. Kaikkiaan näitä sukututkimuksia on yli 1000 sivua.  Ensimmäinen "suurteos" oli v. 1988 ilmestynyt Ylä-Savon Kauppisten sukukirja I (306 A 4 sivua). Tämä on edelleen yläsavolaisten Kauppisten suvun perushakuteos. Ylä-Savon Kauppisten sukukirja II, joka on täydennysosa I:een valmistui 2010.Ylä-Savon Kauppisista on julkaistu lisäksi 1990 valmistunut sukupuukaavio. Toinen merkittävä tutkimus ilmestyi 2004: Hankasalmen Kauppisten sukukirja (222 A 4 sivua). Hankasalmella pidetyille sukujuhlille heinäkuussa 2007 ilmestyi jatko-osa: Hankasalmen Kauppisten Sukukirja II. Kannonkosken ja Viitasaaren Kauppisten sukupuu II on julkaistu kaaviona 1995. Mikäli haluat hankkia itsellesi sukututkimuksia, voit tilata niitä ja myös muita "Kauppistuotteita" kohdasta  Kauppistuotteet.

Vuodesta 2016 lähtien sukututkimusta ortodoksi-Kauppisista tekee Historiapalvelut Pekka Kauppinen.

Suvun tunnus on Yhtä puuta

Sukuseuran virallinen tunnus on "Yhtä puuta", joka on muotoiltu K-kirjain ikään kuin lastut veistettynä puusta. Tunnuksen on tehnyt jo sukuseuran perustamisen aikoihin taiteilija Eine Kauppinen Keravalta. Mustalla pohjalla oleva keltainen tunnus kuvaa tyylikkäällä tavalla suvun taustoja; talonpoikaiskulttuurissa ja suvun piirissä on aina arvostettu käden taitoja. Pöytästandardi on ostettavissa kohtasta "Kauppistuotteet". Sukuseuralta voi myös hankkia lipputankoon suvun viirin-/isännän viirin.